Cravata vs papion


Spre deosebire de femei, barbatii nu au la dispozitie atat de multe elemente pentru accesorizarea tinutelor. Am putea spune chiar ca pot fi numarate pe degete – cravate sau papioane, fulare sau esarfe, palarii si sepci la care se adauga cele cateva cateva accesorii fashion, intre care se remarca butonii pentru manseta, acul de cravata, ceasul de mana si ochelarii de soare. Daca in privinta ultimelor nu putem vorbi despre un caracter de obligativitate, ele fiind folosite aleatoriu, in functie de stil si de ocazie, nu la fel stau lucrurile cu cravata, respectiv cu papionul, doua accesorii fara de care nici tinuta zilnica de birou nu pare completa si nici cea festiva, etalata in medii unde eticheta impune.

cravata vs papion.

Acum, apar cel putin doua intrebari: ce-i face pe barbati sa nu se dezlipeasca de cravata atunci cand imbraca un costum si care este motivul pentru care unii aleg papionul, cand merg la o sindrofie? Inainte de a da un raspuns (de altfel, deductibil!) sa intram putin in trecutul celor doua accesorii si sa vedem care le este istoria. Si pentru ca cravata pare sa aiba o mai mare vechime in moda, incepem cu ea.

Sunt voci care o asociaza cu oratorii romani chiar daca, exceptand faptul ca formatul nu avea nicio legatura cu cel cunoscut astazi, nici macar nu era vazuta ca un element decorativ ci folosita doar in scopuri practice, mai exact pentru incalzirea corzilor vocale inaintea unor discursuri, polemici s.a.m.d. O asociere clara cu moda prinde contur, pare-se, in patria modei (Franta) in timpul Regelui Soare. Fara prea multe cuvinte lucrurile stau cam asa: regele mai sus amintit indrageste accesoriul remarcat la gatul unor ofiteri croati pe care ii decoreaza cu ocazia castigarii unei batalii. Hotaraste ca esarfa cu pricina – pentru ca inca nu fusese botezata cu denumirea de cravata, sa faca parte din tinutele militare si, mai mult, sa devina chiar un insemn al regalitatii.

Denumirea, care a ramas pana in zilele noastre vine de la termenul “croat” si nu este altceva decat un cuvant care sintetizeaza sugestiv aceasta poveste.

Croiala cunoscuta s-a desavarsit insa abia in vremurile noastre, fiind intens popularizata de celebritatile vremii, cum este cazul Beatles-ilor care au setat prin anii ’50-’60 trendul cravatelor subtiri.

cravata vs papion.,

Ca este un simbol al elegantei masculine, este clar. In plus, datorita modului de inchidere cu ajutorul nodului, tinuta devine mult mai dreapta, mai impunatoare. Probabil acesta este si motivul pentru care, cineva – nu stim cine, a decis ca la un moment dat, in mod special in mediile care mizau pe impunerea respectului prin sobrietatea, respectiv eleganta tinutei – guvern, tribunal, birouri de avocatura etc. cravata sa devina obligatorie.

Ca in mai toate situatiile in care se vorbeste despre caracterul de obligativitate, in timp, o parte a reprezentantilor sexului tare au dezvoltat o adevarata aversiune pentru cravata, asociind-o cu ideea de regulament sau de uniforma astfel incat, americanii stabilesc exact in aceasta idee, o zi pe saptamana, mai exact vinerea, in care functionarii au voie sa se imbrace casual si sa nu poarte cravata!

Despre papion nu sunt atat de multe lucruri de spus, mai ales ca, spre deosebire de cravata, care poate fi purtata in absolut orice situatie si in orice combinatie, nu doar alaturi de costum, papionul nu isi afla sensul decat in cadrul unor tinute de gala. Nici in privinta vechimii nu concureaza cu cravata si, daca dam ascultare majoritatii stilistilor, nici din perspectiva stilului sau a rafinamentului nu o egaleaza.

Ca sa nu para ca facem vreo discriminare vom spune totusi ca, papionul a aparut cam odata cu fracul, adica pe la inceputul secolului al XIX-lea. Este asociat ori strict cu ceremoniile. ori cu un anume gen de barbati, care nu erau priviti cu ochi buni in Inalta Societate, desi daca ne gandim, este vorba despre acei domni care au pus (fara sa stie) bazele curentului avangardist in moda. Altfel spus, este vorba despre toti domnii curajosi, care se opuneau si prin vestimentatie, unor reguli prestabilite.

Asadar, iata de ce spuneam ca raspunsul la cele doua intrebari de la inceputul acestui text (de ce nu prea intalnim costume fara cravata si de ce unii domni aleg papioanele) este deductibil si se poate chiar concretiza intr-o expresie celebra – gusturile nu se discuta!

Cravata este un insemn al masculinitatii desavarsite in timp ce, papionul este un accesoriu de nisa, scos de pe segmentul lui bine determinat si introdus de domnii “curajosi” si in tinutele de toata ziua. Gurile rele sustin ca este doar un capriciu al modei care se va pierde cat de curand, pentru ca nu face parte din acea zestre clasica, de care moda nu se va dezice vreodata.

tie, bow tie and pocket square from high-tech gold fabric

Asteptam comentariul tau:

Comentarii: