Cum integram ceasul in tinutele de dama


Mai intai a fost ceasul cu lant, un accesoriu exclusiv barbatesc. Desi am crede ca era conceput doar pentru utilitatea sa practica, materialele pretioase (aur, argint, platina) folosite pentru realizarea sa, accesorizarea cu pietre la fel de pretioase dar mai ales modul de purtare, cat mai la vedere, ostentativ, sunt aspecte care dovedesc ca, chiar si barbatii, si chiar si in vremurile de demult, puneau mare accent pe estetica, pe aspect, pe felul in care ceasul se integra intr-o tinuta. Nu e foarte clar cand s-a hotarat ca ceasul e mai interesant si mai usor de folosit daca este prins de mana, cert este ca, exista informatii care il plaseaza candva, in preajma celui dintai Razboi Mondial, cand soldatii americani il folosesc pentru a-si putea coordona strategiile de lupta.

ceasuri dama,,

Cand a fost pentru prima data asociat cu tinutele feminine? Cu mult inainte ca barbatii sa-l adopte definitiv si irevocabil, mai exact, pe la 1700. Nu am inceput textul direct cu aceasta informatie deoarece, la momentul acela ceasul nu era mai mult decat o simpla bijuterie. Abia pe la 1900, parizienii, care faceau de altfel regulile si pe segmentul vestimentar, ii confera popularitatea de care se bucura si in prezent, printre reprezentantele sexului frumos. Sigur, intre momentul 1700 si 2016, nu sunt decat niste diferente de design si functionalitate pentru ca, in ceea ce priveste asocierea lui cu o bijuterie de pret, lucrurile nu s-au schimbat prea tare.

Si daca in privinta anumitor articole de imbracaminte putem vorbi despre un dress code, in ceea ce priveste ceasul, nu exista un set de reguli dupa care sa ne ghidam. Se poarta pe mana stanga deoarece este mai protejat, si cred ca, fiecare dintre noi, stim cam ce se intampla cu ceasul cand este purtat pe mana dreapta – este lovit de toate suprafetele, zgariat, ciobit si asa mai departe. O alta regula nescrisa, este legata de asortarea cu celelalte accesorii de tip bijuterie, in functie de metalul preferat. In continuare, este considerat de prost gust, sa asociem auriu si argintiu, in aceeasi tinuta. Sigur, aceasta varianta se refera la ceasurile cu bratara metalica. In ceea ce priveste ceasurile pe curea din piele sau din altfel de materiale, asortarea ramane la bunul plac al purtatoarei.

ceasuri dama

Cum integram ceasul in tinute? In functie de stilul dominant. Daca apartinem stilului casual, ceasul trebuie sa aiba un design care sa se potriveasca. Nu trebuie sa facem eforturi pentru ca, exista modele pentru fiecare stil in parte. Asadar, stilului in discutie, i se va potrivi manusa, un ceas simplu, de dimensiuni medii, cadran analogic si curea din piele mata, intr-o culoare neutra. Daca influenta stilului sport se resimte mai mult decat cea din casual, se poate opta pentru cureaua din panza. Pentru acelea dintre noi, care consideram ceasul mai mult decat un accesoriu si nu suntem adeptele stilului “un ceas per sezon”, foarte importante sunt si aspectele care tin de functionalitate – rezistenta la apa, lumina de noapte, cronometru etc.

Stilurilor elegante sau celor formale, le sunt mai potrivite ceasurile cu bratara metalica. Au o alura mai sobra, mai pretioasa si pot fi asortate cu restul accesoriilor metalice din tinute – bijuterii, lantisoare pentru genti, nasturi, rame de ochelari…

In ceeea ce priveste alegerea mecanismului, lucrurile sunt relativ la fel de simple. Ceasurile mecanice de calitate pot costa o mica avere si imprima purtatoarei un aer elitist, de necontestat, in timp ce, ceasurile automatice sunt mai usor de intretinut, mai ieftine si au avantajul de a putea fi schimbate mai des, in functie de tendinte, de ocazii, de tinutele abordate.

ceasuri dama.

Asteptam comentariul tau:

Comentarii: