Smochingul – reguli de purtare


Smoking-ul a aparut la mijlocul secolului XXI ca o alternativa mai comoda a fracului. Primul om care a purtat un astfel de outfit a fost regele Edward al VII. Celebrul croitor Henry Poole, a renuntat la “coada de randunica” si a adaugat un veston de interior, pentru a crea o tinuta eleganta dar confortabila pentru momentele cand domnii iesau la fumat. Costumul a fost foarte apreciat de domnii epocii si s-a bucurat pentru o lunga perioada de timp de atentia acestora.

Dupa trei decenii Smokingul, a fost introdus si in Statele Unite ale Americii, de catre milionarul James Potter care l-a impus ca piesa vestimentara obligatorie intr-un clubul exclusivist din NewYork, astfel a devenit obiect vestimentar de lux.

In zilele noastre smokingul este o tinuta de prestigiu si este purtat de personalitati, celebritati si oameni de rand la evenimente importante.

pretsmokingbarbati

Smokingul este un costum asortat format din veston, pantaloni, vesta ce uneori poate fi inlocuita cu brau lat in jurul taliei. Este confectionat din lana si matase, si trebuie purtat numai la evenimente formale de seara.

Vestonul, haina, are croiala dreapta si este ornat cu unul sau doua randuri de nasturi. Reverele sunt musai confectionate din matase sau satin lucios, sunt rotunde sau taiate in colturi. Pantalonii au pe partea laterala o dunga, asortata cu reverele vestonului. Vesta a inceput sa fie mai putin utilizata, insa este optiunea perfecta pentru domnii care doresc sa renunte la haina si sa pastreze imaginea ceremoniala eleganta.

Braul este un accesoriu masculin specific smokingului si trebuie asortat cu papionul.

Reguli de purtate pentru smoking.

1. Este un articol vestimentar destinat exclusiv festivitatilor si ceremoniilor care se desfasoara seara, deci nu poate fi purtat sub nicio forma la evenimente ce se desfasoara pe parcursul zilei.

2. Nu se poarta in acelasi timp vesta si braul, aceste accesorii trebuie purtate pe rand.

pretsmokingbarbati

3. Pantalonii nu trebuie purtati cu bretele sau curea.

4. Camasa asortata smokingu-lui va avea intotdeauna culoarea alb, guler si mansete clasice, care nu trebuie sa de zareasca mai mult de un centimetru de sub maneca vestonului. Butonii camasii trebuie sa fie eleganti dar in acelasi timp discreti.

5. La aceasta tinuta papionul este un accesoriu obligatoriu, culoarea papionului trebuie sa fie aceeasi cu a braului dar este exclus albul.

6. Sosetele trebuie sa fie negre si lungi pana la genunchi, pentru a nu se vedea picioarele descoperite la asezarea pe scaun. Tesaturile acceptate pentru sosete sunt lana sau bumbacul.

7. Pantofii trebuie sa fie festivi, confectionati din catifea sau lac. La smoking negru se potrivesc doar pantofi negrii.

8. Daca alegeti sa purtati ceas, aveti grija sa fie suficient de subtire pentru a aluneca sub maneca.

9. La smokingul cu doua randuri de nasturi nu se poarta nici vesta, nici brau.

Asteptam comentariul tau:

Comentarii: